Dobra Gelin Özel Röportaj 2 '' Fox Tv Haber Spikeri Nazlı Tolga ''



SPİKER OLMANIN BİRİNCİ KOŞULU HABERCİ OLMAK


Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan ve kariyer hedefini öğrenciliğinin ilk döneminde belirleyen başarılı haber spikeri Nazlı Tolga ile spikerliği bırakmadan önce o son ve özel röportajlarından birini yaptığım için çok mutluyum. Mesleği üzerine yaptığımız bu keyifli sohbette tüm samimiyetiyle beni ağırladığı için kendisine buradan da kocaman teşekkürlerimi yolluyorum. İşte Nazlı Tolga'dan mesleki tüyolar...




Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunusunuz. Öğrencilik hayatından medya sektörüne geçişiniz nasıl oldu, zorluk yaşadınız mı?

Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü birinci sınıfı bitirir bitirmez staj yapmak istedim. Medya sektöründe ‘’ acaba hangi dalda çalışmalıyım? ‘’ diye düşünmeye başladım. Dergi de mi, gazetede mi, televizyonda mı yoksa haber merkezinde mi çalışsam, ne yapsam diye düşünürken Kanal D Haber Merkezinin stajyer aldığını duydum ve oraya başvurdum. Yaz dönemi bir aylık staj için kabul edildim. Bir aylık staj dönemi bittikten sonra kalmamı istediler, ben de orada kaldım. Zor olan işi ve okulu aynı anda götürmekti. Tatilim yoktu, hep çalışıyordum ama avantajım mesleğe erken başlamam oldu. 19 yaşında çalışmaya başladım, 15 senedir de bu işi yapıyorum.

Spikerlik çocukluk hayaliniz miydi, yoksa medya dünyasına girdiğinizde mi spikerliği tercih ettiniz?

Hiç yoktu, aklımın ucundan geçmezdi. Ortaokul ve lisedeyken bana ‘gelecekte ne olmak istersin?’ diye sorduklarında asla spiker demezdim. Benim kafamda iki meslek vardı. Psikolog ya da yazar olmak isterdim. Psikoloji okuyup kitap yazmayı düşünürdüm. Kanal D Haber Merkezi’nde de önce muhabirlik yaptım. Dış Haberler servisinde çalıştım. Ondan sonra bir boşluk oluştuğunda spikerlik yapmaya başladım. Bu arada spikerlik kursuna gidiyordum ama haber merkezinden birileri gidiyor diye onlardan geri kalmamak için gitmek istemiştim. Kanal D’ye başladığımda da ‘gelecekte ne yapmak istersin?’ diye sorduklarında, ’İyi bir haber editörü olurum‘ diyordum. Spikerlik ya tesadüf ya da şans.

Nazlı Tolga ana habere nasıl hazırlanır, bir tarzı var mıdır?

Tüm habercilerde olduğu gibi benim için de önemli olan gündeme hakim olmak. Bunun için de güne gazete okuyarak ve haber kanallarını takip ederek başlıyorum. Öğlen haber merkezine geliyorum. Bizim gündemimizde neler olup bittiğini, hangi haberleri o gün ana haberde ele alacağımızı toplantılarda konuşuyoruz. Editör arkadaşlarımızla birlikte bir akış belirliyoruz. Yayına bir saat kala da saçım ve makyajım yapılıyor.

Başarılı bir spiker olarak birçok ödül aldınız. Haber sunmaya başlarken sizin başarılı bulduğunuz, örnek aldığınız bir spiker var mıydı?

Ben Kanal D’de çalışmaya başladığım zaman, Kanal D Ana Haberi Serap Ezgü sunuyordu. Serap Ezgü’nün haber sunuşunu çok beğenirdim. Promptersız yaptığı yayınlara şahit olmuştum ve çok etkilenmiştim. Genel olarak söyleyecek olursam önceden spiker olmak gibi bir hayalim olmadığı için hiç bu anlamda bir idolüm olmadı. Bununla birlikte izlediğim ve başarılı bulduğum birçok haber spikeri var.

Spikerliğin yanında başka bir program projesinde sunucu olarak yer almayı düşünür müsünüz?
Bana uyan bir proje olursa ve zamanımı da ayarlayabilirsem tabi ki yaparım. Şuan ana haberde devam ediyorum. Bu sezon '' Fox Tv Ana Haber'' e maalesef veda edicem. Önümüzdeki sezon belki farklı bir şey olabilir, bunu zaman gösterecek.

Spiker olmayı hedefleyenler sizce hangi aşamalardan geçmeliler?

Öncelikle haberci olmalarını tavsiye ederim. Haber spikeri olmadan önce haberin nasıl yapıldığını, nasıl yazıldığını, nasıl montajlandığını, bir haber merkezinin nasıl çalıştığını, gündemde neler olup bittiğini, kısacası haberin her detayını öğrenmek gerekiyor. Benim için haber spikeri olmanın birinci koşulu iyi bir haberci olmak. İkinci olarak Türkçe’yi doğru konuşmak. Türkçe’yi düzgün bir şekilde konuşmak haber spikerliğinin en önemli parçası. Bunun için de çok okumak lazım. Ayrıca diksiyon, fonetik, güzel konuşma eğitimleri var. Bu eğitimleri veren kurslara gidebilirler. Temelde habercilik ve doğru Türkçe anlayışını benimsedikten sonra bir imaj oluşturuyorsunuz. İmajınızı oturttuktan sonra vücut dili, jestler, mimikler, bunlar da tabi ki seyirciyi etkilemenizi, seyircinin sizi tercih etmesini sağlar. Bununla birlikte her spiker aynı olamaz. Herkesin farklı bir imajı,farklı bir tarzı vardır. Bu alternatifler arasından seyirci kimi izleyeceğini seçiyor.

NAZLI TOLGA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dobra Gelin Özel Röportaj 1

Kendinle Yüzleş ve De Ki : Saygı Aslında Aşk'ın Kalkanıymış!

Aşılamayan Zaaflar